Nefes Teknikleri eğitiminin çocuklara ne gibi faydaları vardır?
Çocuklara yönelik nefes çalışmalarında en önemli olarak beden ve düşünce birlikteliğinin ortaya çıkardığı duyguların kontrolü söz konusudur. Çocukların sağlıklı olmalarını temin etmek; doğru ve yeterli nefes almayı ve nefesi uzun kullanmayı alışkanlık haline getirmekle mümkündür. Çocukları okullarından ve sosyal yaşamdan alıkoyan en önemli hastalıklar bademcik ve lenf bezlerinin iltihapları, farenjit, larenjit, nezle ve grip gibi nefes yolu rahatsızlıklarıdır. Ağız mukozası mikroplarla baş etmeye uygun olamadığı için ağızdan alınan nefesle birlikte gelen mikroplara karşı önlem alınamaz. Çocuklarda sık olarak görülen üst solunum yolu rahatsızlıklarına ağızdan alınan nefes sebebiyet verir. Nefesi kontrol eden çocuk burundan nefes alıp vermeyi alışkanlık haline getirdiğinde artık kolayca hastalanmaz. Çocuk diyafram kullanımını geliştirerek derin ve bütünsel nefes almayı öğrenirse bağışıklık sistemi çok iyi çalışacağından her türlü mikrobik hastalığa karşı korunmuş olur.
Nefes Çalışması Neler İçeriyor?
Nefes teknikleri, çocuklara erken yaşta öğretildiği ve düzenli bir şekilde yaptırıldığı zaman çok şey kazandırır. Daha sakin olmayı, ahengi, huzuru, kendilerini tanıyıp güvenmelerini sağlamayı öğretiyor. Çeşitli zihinsel ve fiziksel rahatsızlıklara önleyici bir faktör oluşturuyor. Nefesle çalışmanın en önemli özelliği eğlenceli olması. Çocuklar balon şişirme, suya üfleyerek köpük çıkarma, cam buğulandırma, birbirlerine üfleyerek rüzgar yapma, nefes tutma gibi bir çok oyunlar oynayıp, şarkılar söylerken çok eğlenirler. Arkadaşlarıyla ortak şeyler paylaşarak sadece koşulsuz sevgi hissettikleri bir Nefes eğitimi çocuklar için çok yararlıdır.
Hangi yaş grubundaki çocuklarla nefes çalışılır? Başlamak için ideal yaş kaçtır?
4 yaşından itibaren her yaş grubuna Nefes eğitimi verilebilir. 6-7 yaş, bedensel ve zihinsel olarak Nefes Teknikleri ile ilgilenmesi için idealdir. Çocuğa Nefesi ile ilgili farkındalık ne kadar erken başlatılırsa o kadar iyi olur.
Aileler en çok hangi nedenle çocuklarına Nefes eğitimi aldırıyor?
Aileler daha uygun olarak hiperaktive, uyum sağlama, dikkat bozukluğu, motivasyon eksikliği gibi sorunları çözmek ve denge sağlamak için çocuklarına nefes eğitimi aldırıyorlar.
Çocuklar için uyarlanan nefes çalışmasında özel araçlara ihtiyaç var mı?
Hayır, Kullanılan araçlar genellikle çocukların oynadıkları şişeden su içilen pipet, ayna veya balonlar gibi oyuncaklardır. Yerde sırt üstü yatmaları gerektiğinde yere serilen matlar, derin gevşeme için gözlerinin kapalı olması gerektiğinde de kumaş göz bantları kullanılıyor.
Nefes Eğitiminin çocuğun yaşamına katkısı nedir?
Nefes Eğitiminin çocuğun yaşamına katkısı inanılmaz ölçüdedir. Nefesini kontrol etmeyi başaran çocuk belli konu üzerine ilgi oluşturabilmeyi ve dikkatini yoğunlaştırabilmeyi öğreniyor. Olaylar karşısında daha olgun hareket edebiliyor, sessizlik ve sakinliğini koruyabiliyor. Yaşamı tanımlarken doğru rehberlik alıyor. Bu da potansiyellerini ortaya çıkararak hayat amacının belirlenmesine yardımcı oluyor. Daha kolay öğrenme, yeniliklere açık olma, olumlu düşünce, yaşamı tanıma ve dengeleme açısından faydalı.
Çocuklarda Nefes çalışmaları nasıl gerçekleştiriliyor?
Çocuklarda Nefes çalışmaları genellikle 5 bölümden oluşuyor. İlk bölümde çocuğun anlayacağı şekilde nefesi doğru kullanmanın yararları anlatılıyor. İkinci bölümde bir olay anlatılarak nefes hikâye ediliyor. Üçüncü bölümde nefes çalışmaları ikili ve toplu olarak oyunların içine serpiştirilerek kurgulanıyor. Dördüncü bölümde sırt üstü yatıp gözler kapattırılarak bir nefes meditasyonu ile topraklama ve hayal gücünü geliştirme amaçlanıyor. Son bölümde beraber şarkılar söyleterek nefes kullanımını en güzel hale getirmek amaçlanıyor.
Çocuk ve nefes terapisinde ki uygulamalar nelerdir?
Nefes eğitimi çocuğa terapist tarafından bir ders havasından daha çok oyunlar şeklinde düzenlenerek verilmelidir. Balon şişirme yarışmaları, camı nefesle buğulandırma çalışmaları, pipetle daha uzun üfleme, beraber şarkı söyleme gibi oyunlarla zevkli bir çalışma ortamı oluşturmak gerekir. Nefes eğitimi üç yaşından başlayarak her yaştaki çocuğa değişik şekillerde oyunlar ve drama çalışmaları geliştirilerek uygulanabilir.
Nefesin doğru kullanımı ile okul başarısının bağlantısı nelerdir?
Çocuk nefes teknikleri uygulayarak beynin nefesten sorumlu medullasını daha üst bir performans için eğitebilir. Dokulara oksijen taşınmasını mükemmel hale getirir. Bu durumda yeterli oksijen ve şeker ihtiyacı karşılanan beyin, gelişmekte olan çocukta tam kapasite ile çalışır. Öğrenme kolaylığı, konsantrasyon, motivasyon ve hafıza kullanımı açısından en iyi duruma gelir. Çocuğun okuldaki öğrenme limiti en üst düzeye çıkar.
Nefes Çalışmaları sosyal hayatı nasıl etkiler?
Nefes Teknikleri ile duyguları üzerinde kontrol geliştiren çocuk sevgi, şefkat ve merhamet anlayışını geliştirerek ağaçlar, bitkiler, hayvanlar ve arkadaşları ile empati kurarak mükemmel bir uyum ve denge oluşturur. Daha birçok konuda kendisini destekleyecek nefes teknikleri öğrenerek yaşamanı en güzel şekilde geliştirmeyi öğrenir. Nefesini kontrol etmeyi öğrenen çocuk, istem dışı hareketlerini kontrol etmede, kekeleme, konuşma zorlukları, heyecan ve stres konularında her zaman dengede kalmak için birkaç nefes tekniği kullanma şansını yakalar.
Hiperaktif ve uyumsuzluk sorunu yaşayan çocuklarda nefes çalışmaları işe yarıyor mu?
Evet, işe yarıyor. Topluma uyum ve adaptasyon sorunu yaşayan, kendini değersiz ve yetersiz hisseden özellikle kekeme çocuklar üzerinde çok etkin fayda sağlıyor. Sabırsızlıkları, devamlı hareket halinde olmaları ve gereksiz heyecanları yüksek oranda iyileştiriliyor.
Çocuklar ne sıklıkta Nefes çalışmaları yapmalı?
Başlangıç için haftada 1 ya da 2 kez yeterli olabilir. Yaş grubuna bağlı olarak 15-20 dakikadan başlayarak daha uzun süreli çalışmalara geçilebilir. Bir süre sonra nefesin devamlılık kazanması ve çocuğun kontrol edilmediği zamanlarda da doğru nefes almaya devam etmesi amaçlanır.
Nefes çalışmaları nerelerde yapılabilir?
Küçük çocuklar için en uygun yer çocuk yuvaları, kulüpleri ve okullar daha uygun olmakla beraber, Nefes çalışmaları uygun olan her yerde yapılabilir. Okullarda yapılan çalışmalarda ders öncesi ilgi ve dikkat yoğunluğu oluşturması açısından çok yararlı oluyor. Evde yapacakları çalışmalarda ebeveynlerin eşliğinde ve onlarla birlikte yapılması birçok açıdan daha uygundur. Anne babaların çocuklarıyla kaliteli zaman geçirmeleri içinde uygun bir ortam oluşturur.
Çocuklar Neden Doğru Nefes Almalı?
Çocukların doğru nefes alarak büyümesi, onların sağlıklı gelişimleri açısından en önemli unsurdur. 4 yaşından itibaren her çocuk, doğru nefes almayı öğrenmeli ve günlük hayatında kullanabilmelidir. Ayrıca çocukların nefes alma yönündeki başarıları; okul hayatına, aile ilişkilerine ve sosyal yaşamlarına da olumlu katkılar sağlar.
Çocuklarda doğru nefes almanın en önemli adımı burundan nefes alıp burundan nefes vermektir. Burundan nefes alıp vermeyi alışkanlık haline getiren çocuklar ihtiyaçları olan yeterli enerjiyi rahatlıkla alabilirler. Çocuklarda ağız solunumunun astıma, burun tıkanıklığına, üst solunum yolu enfeksiyonlarına, uyku bozukluklarına ve öğrenme güçlüğüne yol açtığı tıbben de doğrulanmıştır. Ek olarak burun yerine ağızdan nefes alıp vermek; çocukların, iyi uyuyamamalarına ve gün içerisinde yorgun olmalarına da neden olmaktadır. Özellikle yorgunluk, çocukların okuldaki konsantrasyonunu olumsuz etkilemektedir. Ders esnasında dikkat dağınıklığı ve motivasyon eksikliği yaşayan çocuklarda davranış bozukluğu da görülmeye başlanabilir. Aynı zamanda çocukların stres düzeyinin artmasında ağız solunumu önemli bir rol oynar. Diş hekimlerine göre sekiz yaşından önce burun nefesine geçemeyen çocuklarda; diş, çene, kafa ve yüz yapısında istenmeyen olumsuz gelişimler gözlenebilir. Ağız solunumunu alışkanlığı, gelişmekte olan çocuklarda çenenin normalden daha fazla büyümesine etki eder.
Çocuklarda doğru nefes alıp vermenin sayısız faydası vardır. Bunlar arasında çok basit ama önemli olan etkenlerden biri burun tıkanıklıklarını gidermesidir. Çocukların fizyolojik gelişimleri için organ ve dokuların ihtiyacı olan gerekli enerji, doğru nefes ile karşılanır ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. İhtiyaç duyulan oksijen alındığında otonom sinir sistemi yeterli seviyede çalıştığı için hormonal denge de sağlanır. Bu sayede çocukların okulda, evde ve sosyal hayatta sağlıklı iletişim kurabilir, etkili konuşabilir ve sahip oldukları potansiyelleri en iyi şekilde kullanabilirler.
Çocukların kendilerini tanımaları, yeteneklerini fark etmeleri ve bu yetenekleri en iyi şekilde geliştirebilmeleri için doğru nefes almayı erken yaşlarda öğrenmeleri önemlidir. Her ebeveyn için çocuklarının geleceği önem taşır. Nefes teknikleri ve doğru nefes alma çalışmaları, her çocuğun hayatını kolaylaştırmakta ve verimliliği arttırmaktadır. Bilinçli ebeveynler, hem kendilerinin hem de çocuklarının aldıkları nefes kalitesini ve nefes kapasitesini arttırarak gelişimlerine destek olabilirler.
Çocuklarda Nefes Teknikleri Nelere Katkı Sağlar;
*Okul başarısını artırmak
*Sınav kaygısını ve heyecanını dengelemek
*Konsantrasyon bozukluğu, dikkat eksikliği ve çalışma isteksizliğini gidermek
*Başarıya odaklanmak
*Hedef oluşturmak ve hedefe ulaşmak
*İmajinasyon yetisini kuvvetlendirmek
*Amaca uygun karar verme ve seçim yapma yeteneğini geliştirmek
*Duygusal zekâyı geliştirmek ve kullanabilmek
*Becerileri geliştirmek
*Saklı potansiyelleri açığa çıkarmak
*Kişiliğinin farkına vardırmak ve kendini değerli hissettirmek
*Arkadaşlar ve çevre ile iyi ilişkiler kurdurmak
*Sosyalleştirebilmek
*Aile sorunları ile baş edebilmesini sağlamak